- kb. 50 dkg liszt
- 4 dkg friss élesztő
- 1,5 dl sör
- 4 dkg puha vaj
- 2-3 ek. kefír, tejföl
- csipet cukor
- 1 tk. só
- 1 tojás sárgája
- köménymag
- nagyobb szemű só
Az élesztőt egy csipet cukorral langyos vízben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk a sörrel, vajjal, kefírrel (tejföllel), sóval együtt. Jó alaposan összedolgozzuk. Kissé lágy tésztát kell, hogy kapjunk.
Kb. 1 óra alatt meleg helyen a duplájára kelesztjük. (Ha nagyon lágy a tészta, akkor adhatunk még hozzá lisztet. A lényeg, hogy formázható állaga legyen.)
Vékony rudakat sodrunk belőle, majd megformázzuk őket perecnek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket (sütés alatt jócskán megnőnek), lekenjük a felvert tojássárgájával, majd megszórjuk öket a nagyobb szemű sóval és a köménymaggal.
190 °C fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük őket.
Megjegyzés:
Ez a fajta sörperec langyosan az igazi, másnapra már sajnos kicsit szárazabb lesz. Persze, ha marad másnapra... :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése