2013. február 21., csütörtök

Ostoros kalács

 Hozzávalók
- a tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 5 ek. olaj
  • 3 ek. cukor
  • 2 dl langyos tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kk. só
- a töltelékhez:
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor (barna)
  • 4 ek. kakaópor (cukrozatlan)
+1 tojás a tészta lekenéséhez.

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejben 1 ek. cukorral felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt alaposan kidolgozzuk. Egy konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Ezidő alatt a töltelék hozzávalóit is kikeverjük. (Célszerű egy nagyon picit a margarint megolvasztani -de ne legyen teljesen folyós-, hogy könnyebb legyen a cukorral és a kakaóporral elkeverni.)
A megkelt tésztánkat elosztjuk 6 egyenlő részre, majd egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk őket. Minden egyes téglalapot megkenünk a töltelékkel és feltekerjük. 
3-3 rudat összefonunk és egy jó alaposan kivajazott tepsibe fektetjük a kalácsainkat. (Lehetőleg akkora tepsibe rakjuk a kalácsainkat, hogy azok jó alaposan kitöltsék a tepsinket.)
A tepsiben még 15 percig pihentetjük, majd lekenjük őket a felvert tojással.
170 ° C fokos sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. 

Megjegyzés:
Én a tésztánál a liszt egy részét (kb. 20 dkg-ot) rétesliszttel szoktam helyettesíteni, de persze lehet csak finomliszttel is készíteni. Így is, úgy is jó lesz!
A friss élesztő helyett én ennél a receptél instant por élesztőt használok- kb. másfél csomagnyit (1 csomag= 7 g).
Sütés közben előfordulhat, hogy a kakaó kicsit kifolyik a kalácsunkból, de ettől ne ijedjünk meg! (Normális jelenség.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése