- a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 3 tojássárgája
- 5 ek. olaj
- 3 ek. cukor
- 2 dl langyos tej
- 5 dkg élesztő
- 1 kk. só
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor (barna)
- 4 ek. kakaópor (cukrozatlan)
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben 1 ek. cukorral felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt alaposan kidolgozzuk. Egy konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Ezidő alatt a töltelék hozzávalóit is kikeverjük. (Célszerű egy nagyon picit a margarint megolvasztani -de ne legyen teljesen folyós-, hogy könnyebb legyen a cukorral és a kakaóporral elkeverni.)
A megkelt tésztánkat elosztjuk 6 egyenlő részre, majd egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk őket. Minden egyes téglalapot megkenünk a töltelékkel és feltekerjük.
3-3 rudat összefonunk és egy jó alaposan kivajazott tepsibe fektetjük a kalácsainkat. (Lehetőleg akkora tepsibe rakjuk a kalácsainkat, hogy azok jó alaposan kitöltsék a tepsinket.)
A tepsiben még 15 percig pihentetjük, majd lekenjük őket a felvert tojással.
170 ° C fokos sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Megjegyzés:
Én a tésztánál a liszt egy részét (kb. 20 dkg-ot) rétesliszttel szoktam helyettesíteni, de persze lehet csak finomliszttel is készíteni. Így is, úgy is jó lesz!
Én a tésztánál a liszt egy részét (kb. 20 dkg-ot) rétesliszttel szoktam helyettesíteni, de persze lehet csak finomliszttel is készíteni. Így is, úgy is jó lesz!
A friss élesztő helyett én ennél a receptél instant por élesztőt használok- kb. másfél csomagnyit (1 csomag= 7 g).
Sütés közben előfordulhat, hogy a kakaó kicsit kifolyik a kalácsunkból, de ettől ne ijedjünk meg! (Normális jelenség.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése