2013. február 13., szerda

Kakaós gombóc


Hozzávalók:
  • 60 dkg burgonya
  • kb. ugyanennyi liszt
  • 1 tojás
  • 2 púpos ek. kakaópor
  • 2-3 ek. cukor
  • olaj, vaj
Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és enyhén sós vízben teljesen puhára főzzük. Ha megfőtt, akkor leszűrjük és egy nagyobb tálban összetörjük. Hozzáadunk kb. 1 teáskanál sót, 1 egész tojást, és annyi lisztet, hogy a tésztánk szépen összeálljon, formázhatóvá váljon.
Közben egy fazékban vizet forralunk, amit szintén enyhén megsózunk.
Egy másik edényben elkeverjük a kakaót, cukrot és az olajat/vajat (folyós állagú legyen), majd nagyon alacsony lángon addig melegítjük, amíg a cukor teljesen elolvad (ezután levesszük a tűzről).
A tésztából kisebb diónyi nagyságú gombócokat formálunk és a lobogó, sós vízbe "dobáljuk" őket. Miután feljöttek a víz tetejére még néhány percig főzzük őket.
A megfőtt gombócokat egyből a kakaós masszánkba szedjük, és jól átforgatjuk őket.

Megjegyzés:
Ez az étel a gyerekkoromra emlékeztet, a mamám főzött nekünk mindig ilyet...
Egy finom leves után, nagyon jó "második" lehet belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése