Hozzávalók:
- 1 kg kenyérliszt
- kb. 6 dl langyos víz
- 30 g friss vagy 3 csg. 7 g-os szárított élesztő
- 2 ek. cukor
- 2 csapott ek. só (lehetőleg tengeri)
A lisztet felpúpozzuk egy tiszta felületen (deszkán) és a közepébe fúrunk egy nagy lyukat.
Beleöntjük a víz felét, belemorzsoljuk (szórjuk) az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a sót is, és elkeverjük egy villával.
Majd lassan elkezdjük beomlasztani a "lisztfalat". (Közben ügyeljünk rá, hogy a víz ki ne szaladjon!)
Mikor már kezd morzsalékossá válni, hozzáadjuk a maradék vizet is és tovább omlasztjuk a "lisztfalunkat".
Ezután legalább 5 percig dagasztjuk az összeállt tésztát, míg szép fényes és rugalmas nem lesz.
A tészta tetejét belisztezzük és meleg helyen a duplájára kelesztjük. (kb. 1 óra)
Ezután újra átdolgozzuk a tésztánkat, majd szépen megformáljuk és másodszor is megkelesztjük. (szintén kb. 1 óra)
Majd 180 ° C fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 1 órát sütjük. (Akkor jó, amikor megütögetjük a kenyerünk fenekét és kongó hangot ad.)
Megjegyzés:
A liszt lehet fele-fele arányban kenyérliszt és sima fehérliszt is. Nekem így is tökéletesen bevált.
A liszt minőségétől függően - minimális mértékben - változhat a liszt és a víz aránya is.
Az eredeti recept 25 percet írt a sütési idejére, nekem azért ennől jóval több kellett míg szépen megpirult.
Ebből az adagból szép nagy cipó lesz!
A recept forrása: Jamie Oliver:...és egyszerűen csak főzz! c. könyve
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése