2013. október 12., szombat

Grissini

Már régóta tervezem, hogy sütök házi grissinit. Szerencsémre az idei nyári ausztriai túránk (aki ismer, az tudja, hogy Ausztria a gyengém) alatt szert tettem egy remek receptre.
Az egyik legjobb hely Ausztriában az MPREIS, ahol amellett, hogy minőségi élelmiszert lehet vásárolni, remek ingyenes receptes újság (Rezept des moments) is beszerezhető. 
Innen származik tehát a recept. Különösen tetszik benne, hogy a kakaót és a curryt is összehozza "feltétként", mintegy pikáns változatát a grissininek. Én ceyloni curry port használtam hozzá, amit a müncheni piacon vásároltam (Természetesen ez helyettesíthető az itthon kapható curry porral is). Mondanom sem kell, hogy az ilyen piacokon (ahol annyiféle fűszer, stb. közül lehet választani, hogy csak na és nem tudok olyat mondani, amivel ne tudnának szolgálni...) nagyon jól érzem magam.
Emellett én csináltam egy hagyományosabbnak tekinthető sós-szezámos-oregánós változatot is.
Érdemes kipróbálni! Akár egy kis sonkával megbolondítva is! 


Hozzávalók
- a tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 1 kocka friss élesztő (42 g)
  • 1 ek. só
  • 300 ml langyos víz
  • 30 g kristálycukor
  • 6 ek. olívaolaj
- a lekenéshez:
  • 6 ek. olívaolaj
  • 1 tk. kakaópor
  • 1 tk. currypor
  • 2 tk. szezámmag
  • 1 tk. oregánó
  • nagyszemű só
Elkészítése:

A lisztet egy nagy tálba mérjük, elkeverjük a sóval, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Fúrunk egy kisebb lyukat a lisztes keverékbe és beleöntjük a meleg vizet, az olívaolajat és a cukrot. Elkezdjük összehúzni a liszttel és jó alaposan kidagasztjuk. (Ha túl lágy lenne, akkor adhatunk hozzá még egy kis lisztet.)
Miután a tésztát jó alaposan kidolgoztuk (kb. 5-10 perc), gombocót formálunk belőle és folpackkal letakarva meleg helyen 1 óra alatt megkelesztjük.
Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a " kenőanyagokat" :-).
Ehhez először a 3 ek. olívaolajat, az 1 tk. kakaóport és az 1 tk. curry port jó alaposan kikeverjük. Ezután a maradék 3 ek. olívaolajat, a szezámaggal és az oregánóval jó alaposan kikeverjük.
Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett deszkán kicsit átdolgozzuk, majd kb. 40 db egyenlő részre osztjuk, amelyekből vékony kukacokat sodrunk.
Sütpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, lekenjük a "kenőanyagokkal" és 180 ° C fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük (érdemes több adagban sütni, mert eléggé megnőnek).






2 megjegyzés:

  1. Gratulálok a sok variációhoz, igazán ötletes! Nagyon jól néznek ki :)

    VálaszTörlés