2013. október 26., szombat

Citromos kókusztorta (gyors, finom és lelkiismeret furdalás nélkül ehető)

Szeretem az olyan desszerteket, amiket én is nyugodt szívvel megehetek és villámgyorsan elkészíthetőek. Na ez is egy ilyen süti!
(Az eredeti recepthez képest vaj helyett kókuszzsírral készült, sima joghurt helyett pedig laktózmentes joghurttal.)
Persze más módosításokra is sor került, de így lett tökéletes! 
A legjobb az egészben, hogy én is nyugodtan ehetek belőle, és nem kell aggódnom a felesleges kalóriák miatt! :-)
Nem mellesleg a "fogyasztók" nem fogják észrevenni, hogy ez nem egy hagyományos módon készült desszert!

Hozzávalók:
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg darált mandula
  • 12,5 dkg kókuszzsír (vajjal helyettesíthető)
  • 75 dkg natúr joghurt (nálam laktózmentes)
  • 6 ek. nyírfacukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 2 csg zselatin fix (instant)
Elkészítése:

Egy tortaforma alját és oldalát is kibéleljük sütőpapírral. (Nálam a legjobban  bevált módszer, hogy zsiradékkal kikenem a tortaformát, majd a tortaforma méretére vágott sütőpapírt rátapasztom a formára alul és körben az oldalfalon is.)
A kókuszreszeléket elkeverjük a darált mandulával, majd hozzáadjuk a felolvasztott kókuszzsírt (vajat). Egy fakanál segítségével jól elkeverjük a masszát, majd szépen elegyengetve a tortaforma aljába nyomkodjuk. Amíg a krémet elkészítjük berakjuk a hűtőbe az alapot.

A krémhez a joghurtot, a nyírfacukrot, a citrom levét és héját jó alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a zselatin fix port is, és egy kézi habverő segítségével szépen beledolgozzuk, simára keverjük. 
Az így elkészült krémet a kókuszos-mandulás rétegre öntjük és a hűtőben hagyjuk 4-5 órát dermedni (legjobb egy éjszakán át állni hagyni).

A tetejét diszíthetjük még citrom/lime szeletekkel, valamint kókuszreszelékkel, de vegyes erdei gyümölcsökkel tálalva is el tudom képzelni!

Az eredeti recept forrása: Nők Lapja Konyha 2013. október



2 megjegyzés:

  1. Orsi! Biztos, hogy 75 dkg joghurt kell? Az iszonyú soknak tűnik. Egyébiránt nagyon köszönöm az ötletet, épp most töltöttem fel ismét a kókuszzsír készletemet. Kókuszreszelék is van, egy-egy laktózmentes joghurt-tejföl is található, de 75 dkg, annyi nincs! De ha tényleg ennyi kell, akkor majd veszek :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, tényleg annyi kell. 3 közepes méretű doboznyit raktam bele.
    Elvileg kevesebb is elég lenne, de úgy alacsonyabb lesz a torta (kivéve ha kisebb formába teszi az ember, mert ez 28 cm-es).

    Variálhatod a joghurtot a tejföllel, akkor annyi, hogy elég egy zselatin fix is (egy csomag kb. 400 g joghurthoz elég). Illetve akkor kevesebb nyírfacukor/méz is elég (kb. 3-4 ek.).

    VálaszTörlés