Most azonban úgy döntöttem kipróbálom. Rengeteg recept verzióját olvastam el hozzá, de végül mégis a saját fejem után mentem, ahogy az általában lenni szokott...
Az biztos, hogy nem ezt a süteményt a legkönnyebb elkészíteni a világon, de annyira nem is nehéz. Kicsit időigényes, de szerintem megéri.
Hozzávalók
- a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 23,5 dkg Rama
- 10 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 1 dl fehérbor (nálam száraz)
- 1 csipet só
- 80 dkg alma
- 1 ek. méz
- 1 ek. cukor
- 1 tk. fahéj
- 1,5 dl fehérbor
- 3 ek. zsemlemorzsa
- 23, 5 dkg darált mák
- kb. 1,5 dl baracklekvár
- 3,5 dkg cukor
- 3,5 dkg mazsola
- 0,6 dl fehérbor
- 23, 5 dkg dió
- 10 dkg cukor
- 3, 5 dkg mazsola
- 1 dl fehérbor
- kb. 3 dl szilvalekvár (folyósabb)
- 1 tojás sárgája
A tészta hozzávalóit jó alaposan összedolgozzuk, majd folpackba csomagolva 1 napra a hűtőbe tesszük pihenni.
Az almás töltelék elkészítése:
Az almákat meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy nagyobb méretű lábasba tesszük, és a zsemlemorzsa kivételével valamennyi hozzávalót hozzáadjuk. Alacsony lángon megpároljuk. (De ne főzzük túl!) Ezután alaposan leszürjük az almát és belekeverjük a zsemlemorzsát is. Hagyjuk teljesen kihűlni!
A mákos töltelék elkészítése:
A hozzávalókat keverjük össze egy tálban és tegyük félre a felhasználásig.
A diós töltelék elkészítése:
A diót durvára daráljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Alacsony lángon kissé felfőzzük, majd ezt is félrtesszük, hogy teljesen kihűljön.
Miután a tésztánk egy napot pihent, öt egyenlő részre elosztjuk és valamennyi részét vékonyra kinyújtjuk.
Jöhet az összeállítás! Egy tepsit ( kb. 25x35 cm-es) jó alaposan kikenünk margarinnal.
A tepsibe helyezzük az első tésztalapot, kicsit megszúrkáljuk egy villával, majd elterítjük rajta az almás tölteléket. Ezután ismét egy tésztalap, amit szintén megszúrkálunk, majd jöhet a mákos töltelék. Ismét tészta, szurkálás, és diós töltelék. Aztán a negyedik tésztalap, szurkálás, és elterítjük rajta a szilvalekvárt. Végül az utolsó réteg tészta, szurkálás és lekenjük a felvert tojássárgájával.
150 ° C fokra előmelegített sütőben kb. 2 órán keresztül sütjük. Tűpróbával ellenőrízzük, hogy valóban megsült-e!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése