Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 db közepes méretű burgonya (megfőzve)
- 1 kisebb csokor medvehagyma
- 2,5 dkg élesztő
- kb. 1 dl langyos tej
- 1 csipet cukor
- langyos víz, amennyit felvesz (nálam kb. 1,5-2 dl)
- só (kb. 1 púpos tk.)
- 1 tojás +1 a kenéshez
- 1-2 ek. tejföl
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
Amíg az élesztő dolgozik, addig jó alaposan megmossuk a medvehagymát, lecsepegtetjük, majd vékony csíkokra felaprítjuk, felhasználásig félretesszük.
Ezután a liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az áttört főtt burgonyát, a sót és annyi langyos vizet, amennyit felvesz. A lényeg, hogy jól dagasztható tésztát kapjunk. Tehát jó alaposan összedolgozzuk, kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük, amíg a duplájára nő.
Miután a tészta megkelt, vékonyra kinyújtjuk, lekenjük az 1 tojással elkevert tejföllel, rászórjuk a felaprított medvehagymát és a kinyújtott tészta oldalait egymásra hajtogatjuk. Ismét kinyújtjuk, egy kés segítségével berácsozzuk a tészta tetejét, majd kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat és lekenjük őket 1 egész felvert tojással.
200° C fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése