2013. április 14., vasárnap

Medvehagymás burgonya pogácsa

És íme a medvehagymás pogácsa egy újabb verziója! A burgonya miatt nagyon finom puha lesz, egyszerűen nem lehet abbahagyni...





Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2 db közepes méretű burgonya (megfőzve)
  • 1 kisebb csokor medvehagyma 
  • 2,5 dkg élesztő
  • kb. 1 dl langyos tej
  • 1 csipet cukor
  • langyos víz, amennyit felvesz (nálam kb. 1,5-2 dl)
  • só (kb. 1 púpos tk.)
  • 1 tojás +1 a kenéshez
  • 1-2 ek. tejföl
Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. 
Amíg az élesztő dolgozik, addig jó alaposan megmossuk a medvehagymát, lecsepegtetjük, majd vékony csíkokra felaprítjuk, felhasználásig félretesszük.
Ezután a liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az áttört főtt burgonyát, a sót és annyi langyos vizet, amennyit felvesz. A lényeg, hogy jól dagasztható tésztát kapjunk. Tehát jó alaposan összedolgozzuk, kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük, amíg a duplájára nő.
Miután a tészta megkelt, vékonyra kinyújtjuk, lekenjük az 1 tojással elkevert tejföllel, rászórjuk a felaprított medvehagymát és a kinyújtott tészta oldalait egymásra hajtogatjuk. Ismét kinyújtjuk, egy kés segítségével berácsozzuk a tészta tetejét, majd kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat és lekenjük őket 1 egész felvert tojással.
200° C fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése