2013. április 9., kedd

Medvehagymás túrógombóc

Végre eljött a medvehagyma szezonzja is!!! Már nagyon vártam. Annyi minden ötletem van, hogy mihez kezdjek vele. 
Szerencsére a közelben van medvehagyma lelőhely, ezért nem kell fizetni érte. Most még elég zsenge leveleket lehetett találni az erdőben, szóval még egy pár hétig lehet menni gyűjteni.
A medvehagyma azért jó, mert rengeteg módon el lehet készíteni, sőt akár csak úgy önmagában is lehet rágcsálni. (Persze csak, ha utána nem megyünk már társaságba...) 
Nem beszélve arról, hogy mennyire egészséges...
Én most az első adagnyi medvehagyma gyűjtésből medvehagymás túrógombócot és - a már nálunk klasszikusnak nevezhető - medvehagymás pogácsat készítettem.



Hozzávalók:
  • 50 dkg túró
  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 3 tojás
  • 3 ek. liszt
  • 4-5 ek. zsemlemorzsa
  • bors
  • + vaj és zsemlemorzsa a gombóc forgatásához
  • ízlés szerint tejföl
Elkészítése:

A medvehagymát jó alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd aprítsuk fel kisebb csíkokra és keverjük hozzá a túróhoz.
Ezután adjuk hozzá a tojásokat, a lisztet és a zsemlemorzsát is, majd sózzuk, borsozzuk, végül jó alaposan dolgozzuk össze az egészet.
Forrásban lévő sós vízbe tegyük bele a vizes kézzel formázott gombócokat. Miután feljöttek a víz felszínére még pár percig főzzük őket.
Ezidő alatt kevés vajon (kb. 4-5 dkg) elkezdjük pirítani a zsemlemorzsát.
A megfőtt gombócokat a pirított zsemlemorzsára szedjük és jó alaposan beleforgatjuk.
Tálaláskor kissé felmelegített tejföllel tovább ízesthetjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése