Ma pihenésképpen anya receptes füzetét olvasgattam. Rengeteg süti receptet (is) írt le benne, melyek közül én most a méteres kalács receptjét szúrtam ki magamnak. Én még sosem készítettem... Most jött el az ideje!
Hozzávalók
- a tésztához:
- 6 tojás
- 26 dkg cukor
- 10 dkg melegvíz +1 ek.
- 10 dkg étolaj + 1 ek.
- 26 dkg finomliszt
- 3/4 csg sütőpor
- 2 ek. kakaópor
- 2 csg puncs ízű pudingpor
- 6,5 dl tej
- 6 ek. kristálycukor
- 3-4 ek. rumaroma
- 25 dkg Rama
- 15 dkg tortabevonó
- kb. 5dkg vaj
- 1-2 ek. víz
Először elkészítjük a tésztát.
A sütőt előmelegítjük kb. 200 °C fokra.
A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgájukat a kristálycukorral fehéredésig verjük, habosítjuk. Ezután váltakozva hozzákeverjük a meleg vizet és az étolajat.A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásos, olajos masszához. Jól összedolgozzuk, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is.
A tésztát kettéválasztjuk és az egyik feléhez hozzáadjuk a 2 ek. kakaóport, az1 ek. melegvizet és az 1 ek. olajat.
Két őzgerinc formát kivajazunk, majd az egyikbe a sima, a másikba pedig a kakaós masszát beleöntjük.
Kb. 20-30 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrízzük.)
Amíg a tészta sül, addig elkészítjük a krémet.
A pudingot a cukorral és a tejjel a hagyományos módon megfőzzük. Miután a puding teljesen kihűlt, beledaraboljuk a margarint, hozzáadjuk a rumaromát és robotgéppel sima krémmé keverjük.
A kalács összeállításához a kihűlt tésztát a bordázatok mentén felszeleteljük.
Majd fogunk egy sárga piskótát, megkenjük a krémmel, majd jöhet egy barna piskóta és így tovább. (Érdemes két részletben csinálni.)
A "kifolyó" krémet szépen elegyengetjük az egész kalácson.
Végezetül a tortbevonót a vajjal és a vízzel vízgőz felett megolvasztjuk, bevonjuk vele a kalácsot. Hagyjuk megdermedni, majd oldalazva felszeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése